Assalamualaikum and Hello peeps! Welcome to my Blog..I am Running Man, Novels, Cupcakes, Photography, Coffee, Rabbit & Pink - LOVER!

Wednesday 13 February 2013

Resepi 2 : Cheese Cake (Tanpa Bakar)



BAHAN-BAHAN :

200gm Biskut Marie
100gm Butter
200ml Whipping Cream
250gm Cream Cheese
150gm Gula Kastor
15gm Gelatine halal
100ml Air
Perisa Oren ( agak-agak ja )


BAHAN UNTUK TOPPING :

- Blueberry topping secukupnya.  Terpulang dr anda mau guna topping perisa lain. ( sy guna jem nenas sbb itu ja stok yg ada dlm rumah nih..hehe.. )

- Gula Kastor

- Sedikit air untuk dicampurkan dgn Gelatine 1/2 sudu teh. ( sy letak Gelatine tu lebih sikit sbb topping nmpk cair sikit..sepatutnya topping nmpk likat & mcm jelly-jelly k..so, agak2 la sendiri smpai topping nmpk likat okay.. )

- Buah-buahan ( sy guna buah anggur shj. nmpk simple & senang hias )

CARA-CARA :

- Hancurkan biskut marie hingga lumat. Kemudian campur Butter dalam biskut marie yang telah dilumatkan tadi.

- Gaul biskut marie dgn butter hingga sebati.

- Kemudian sediakan loyang yang telah diletakkan dgn aluminium foil. Masukkan adunan biskut marie yg telah digaul rata dgn butter td ke dalam loyang. 

- Ratakan adunan dlm loyang menggunakan tangan dgn cara menekan adunan sehingga rata. ( sblm ratakan tu, sila la bungkus tgn anda m'gunakan plastik..hehe.. ) Pastikan anda menekan adunan ini sehingga rata sbb adunan biskut marie ni m'rupakan tapak ok.. ;)

- Selepas siap, bungkus loyang guna plastik & simpan adunan dlm peti sejuk slma 10 minit..lebih pun blh gak. ( Tujuan utk memastikan tapak kek ni keras sblm masukkan cream cheese )

-  Masukkan whipping cream, cream cheese, gula kastor, gelatine, air & perisa oren dlm 1 bekas kemudian pukul bahan-bahan ini sehingga sebati.

- Kemudian keluarkan adunan biskut marie td dr peti sejuk dan tuangkan adunan cheese yg telah siap dipukul ke dalam loyang.

- Ratakan dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk kembali. Biarkan sehingga adunan cheese keras.

CARA-CARA MEMBUAT TOPPING :

-  Masukkan blueberry topping, gula kastor.. Masak topping menggunakan kaedah Double Boiler.

- Kemudian masukkan air & Gelatine ke dalam topping yg sedang di masak. ( Bila masukkan air + Gelatine ni, topping akan jadi sperti Jelly-jelly )

- Selepas siap masak, matikan api dan biarkan topping sejuk sekurang-kurangnya slma 5 min.

- Bila adunan cheese telah keras, keluarkan dari peti sejuk dan tuangkan topping yg tlh siap di masak tadi di atas kek. Kemudian hias kek mggunakan anggur. ( mcm gmbar diatas ).. sdh siap, sejukkan kek dlm peti ais.



* okayy..ni 1st try sy buat cheese cake nih..omg! topping tu x cukup likat la..x nmpk mcm jelly pun..cair..sob sob sob~ *


* ok..sepatutnya Topping tu jd mcm ini k..( gmbr hiasan shja ) nmpk likat & mcm jelly kan? pastikan Gelatine tu m'cukupi klu mau topping mcm ni *


* Rasa cheese cake ni sdp gak..walaupun topping cair.. T__T *

p/s : Sediakan pen & kertas utk salin resepi ini..sini x blh copypaste! hee.. ^__^v


Thanks For Reading! :)

1 comment:

Like?? Feel Free To Drop Ur Comment Here...thanks